Наградени участници за 2017 г.

Виртуални мечти за добър и красив реален свят

  • Съчетаване на 3D технологиите с моделирането
  • Постижения на младите новатори в авангардни области
  • Победителите - откритие и гордост за България

България наред с критиките, които търпи образователната система, има и много големи постижения, затова целта на конкурса е младите хора да са информирани, да знаят какво се случва в областта на модерните технологии и да участват още от училище, да бъдат със самочувствие на хора, които могат и знаят, да бъдат компетентни, грамотни. Това е стъпка в посоката, която Университетът е избрал – да открива, развива и вдъхновява техническите заложби на младите.

Третото издание на надпреварата за разработване на 3D модел за ученици и кандидат-студенти "Моят 3D свят“, под патронажа на Президента на Република България, показа развитие не само в организацията, но и на света на младите участници от цялата страна. Вместо идеи от компютърната хипнотизация на модните виртуални игри и герои, завладели масовото съзнание, учениците претвориха своите мечти за хуманизъм и красота.

Организаторите от Машинно-технологичния факултет тази година разшириха формата на конкурса и за студенти, поканиха за съорганизатор фондация „Еврика“, единствената НПО, която открива и се грижи за младите таланти в областта на техническите науки, и учредиха поощрителна награда за най-млад участник.

Официалната церемония (06.07.2017 г.) за връчване на наградите за ученици препълни залата на Академичния съвет с преподаватели, родители, приятели, спомоществователи и гости, които искаха да поздравят и насърчат победителите. Сред тях зам.-председателят на 44-тото Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, възпитаник на МТФ, г-жа Саша Безуханова, председател на Съвета на настоятелите на ТУ, г-жа Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на фондация „Еврика“, г-н Йордан Йорданов, президент на българската фирма за информационни технологии „Контракс“ и др.

Този конкурс е насочен към младите, които използват дигиталните технологии и завладяват света, затова е толкова ценен за ТУ, каза в приветствието си към присъстващите ректорът проф. Георги Михов. На победителите той пожела много смелост, дръзновение и да не спират да мечтаят, защото са в началото на пътя и ТУ ги очаква.

Деканът на МТФ проф. Георги Тодоров също апелира учениците от различни възрастови групи, колкото е възможно по-рано да станат съпричастни на 3D технологиите във всичките им измерения и не само да ги следват, а да ги ползват активно, а защо не и да водят. В ход е 4 индустриална революция, в основата на която са 3D технологиите – проектиране, анимацията, 3D принтинг технологиите, каза той. Участниците трябва да съчетаят всичко това, защото първата награда включва и 3D отпечатване на предложения модел. Нашият университет има всички възможности за това, защото има най-добрата инфраструктура не само у нас, но и на Балканите. Разполагаме с 5 различни системи, а в София Тех Парк надграждаме с още три водещи технологии за изграждане на 3D обекти.

Победител стана Алекс Петров, 11 клас, ПМГ "Проф. Емануил Иванов", Кюстендил за Модел на роботизирана ръка. Наградата бе 3D статуетка на проекта, i-Phone 7, заплащане на една семестриална такса. Спонсор: фондация „Еврика“. Проектът му беше направен изключително точно и прецизно, с развита кинематика и детайлно проектирани инженерни елементи, което е много голяма постижение за единадесетокласник. Наградата връчи г-жа Цвета Караянчева, която пожела успех на победителите, смелост и креативност в постигането на поставените цели и апелира към младите хора да изберат ТУ като едно от най-престижните ВУ в страната и Европа. Постиженията на победителите са откритие и гордост за България, каза тя.

Втора награда получи Симона Колева, 12 клас, ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров", Велико Търново за Модел на модерна двуетажна къща. За Симона 3D технологиите са инструмент да направим реалния си свят  по-хуманен и хората да живеят по-добре, което е нейна мечта. Тя със сигурност вече е първокурсничка в ТУ. Наградата бе Преносим компютър и заплащане на две семестриална такси. Спонсор: „Контракс“ АД. Наградата бе връчена от г-н Йорданов, президент на фирмата.

Марин Узунов,10 клас, СУ "Нешо Бончев", гр. Панагюрище, за Модел на едноместен самолет спечели трета награда: Заплащане на семестриална такса за първия семестър. Спонсор: Машинно-технологичен факултет. Наградата бе връчена от г-жа Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на фондация „Еврика“.

Първият отличен с Поощрителна грамота за най-млад участник бе четвъртокласникът Георги Дочев, от I СУ “Пенчо Славейков”, София, за 3D модел на селцето на смърфовете. Той получи и книгата „Виртуално инженерство“, като сериозно се закани, че ще участва в конкурса, докато не спечели първото място, което предизвика бурни аплодисменти в залата. Наградата получи от г-жа Саша Безуханова, безспорен инициатор и вдъхновител на конкурса.

Очакваме победителите от Четвъртия конкурс.


Връща
Jul 28, 2017 Категория: Общи Публикувано от: alextz
Предишна страница: Моят 3D свят Следваща страница: Регистрация